Biografie

Ik klamp me vast aan mijn muziek en het leven. Mijn beste werk ligt nog voor me.

Een leven vol muziek

Op 18 december 1948 om 10 uur 's ochtends wordt Liliane Keuninckx geboren in Diest. Op haar twaalfde neemt ze deel aan enkele crochetwedstrijden. Tijdens de weekends zingt Liliane bij het Diests dansorkest The Starlets. In 1964 haalt ze een tweede plaats in de Grote Variétéprijs van Radio Luxemburg: een platencontract bij Philips! Milo De Coster wordt door Philips als haar manager aangeduid. Haar eerste plaat "We gotta stop" wordt meteen een groot succes en staat wekenlang in de hitlijsten evenals de opvolgers "Waarom" en "Verboden wensen”.

In 1965 neemt ze samen met Tonia, Maurice Dean, Cécile Ford en Eddy Defack deel aan de Europese Beker voor Zangvoordracht in het Casino van Knokke.
Tijdens dat festival merken producers van de Duitse televisie haar op.
Liliane krijgt een Duits platencontract aangeboden, wat uitmondt in hits als "Leider, leider" en "Du bist wie ein Fremde”.

Duitse televisieoptredens volgen, waar ze onder meer Jimi Hendrix en The Bee Gees ontmoet. Voor manager Milo is geen stunt gek genoeg om Liliane in de kijker te laten lopen. Milo, die ondertussen ook Ann Christy onder zijn hoede had, laat Ann's haar blauw verven en dat van Liliane groen. Met onze eigen Ferre Grignard deelt ze samen het podium in de legendarische Star Club in Hamburg. De plek waar The Beatles zijn voorafgegaan. Liliane schittert in het in de jaren zestig razend populaire televisieprogramma "Canzonissima". Zij zit in de speciale editie van 1968 samen met onder anderen Marc Dex die de lieveling van het publiek wordt met "Oh clown".
Maar het is Liliane die wint met "Wat moet ik doen". 
Om voor Dex de pijn van het verlies wat te verzachten neemt Liliane als aardigheid het singletje "Oh oh Marc Dex" op.

Liliane komt op haar achttiende in contact met Claude François.
Hij heeft net zijn eigen platenlabel Disques Flèche opgericht en zoekt nieuw talent. Claude François lanceert Liliane als eerste artiest op zijn label en bedacht eveneens haar naam Saint-Pierre". Er volgen Franse hits o.a. "Je suis une fille toute seule" en "Chanson Sentimentale". Liliane staat als eerste Vlaamse artiest in de Olympia in Parijs. De samenwerking met Claude François levert haar 20 songs op.

Onenigheden tussen Milo en Claude François later maken een einde aan het Franse avontuur. Manager Milo broedt op een nieuwe show, deze keer met een religieuze invalshoek. Van 1970 tot 1973 zingt Liliane met "Glory Hallelujah" fragmenten uit het Oude en het Nieuwe Testament in tal van Belgische, Duitse en Franse kerken.

In 1971 huwt Liliane met Denis De Coster. Zij krijgen een zoon Philip. Milo, die intussen directeur is geworden van de Belgische afdeling van de Franse platenmaatschappij Barclay, laat Liliane in 1975 een liedje opnemen van Art Sullivan. "Als je gaat" haalt de eerste plaats in de Vlaamse hitlijst.

Zij voelt zich niet altijd gelukkig met de keuze die voor haar gemaakt wordt en besluit voortaan artistiek en zakelijk zelf de touwtjes in handen te nemen.

In de loop van de jaren zeventig nodigt Bobbejaan Schoepen haar uit om in Bobbejaanland op te treden. Daar leert ze de Bulgaarse muzikant en orkestleider Serge Popovski kennen waar ze mee gaat touren. In 1978 kandideert Liliane met "Melodie" voor het Eurovisie Songfestival voor Luxemburg. In 1981 staat ze op het podium van Eurosong met het liedje "Brussel" en verliest nipt van Emly Starr. Op privévlak komt het tot een breuk met haar man Denis en in 1986 is de echtscheiding officieel. Ondertussen leert ze Marc Hoyois kennen, de man van de eerder overleden Ann Christy.
Met zielsgenoot Marc deelt ze pijn en passie. 
Hij wordt haar grote bevrijdende muzikale inspiratie. Voor haar single "Liefde alleen" werkt ze samen met producer Marc De Coen. Dit nummer staat in 1986, 2 weken nummer 1 in de Vlaamse top 10.

In 1987 wint Liliane Eurosong en vertegenwoordigt België met haar eigen geschreven "Soldiers Of Love" op het Eurovisiesongfestival in Brussel. 
Soldiers of love krijgt 56 punten en is daarmee goed voor de elfde plaats. 
Bij ons wordt het een grote hit. Liliane staat zeven weken in de BRT Top Dertig en wekenlang op één in de Vlaamse Top Tien en met meer dan 55.000 verkochte singles ontvangt ze haar eerste gouden plaat.

Op zesentwintig maart 1988 staat "Met jou wil ik de hemel zien" zien op vier in de Vlaamse Top Tien. Geïnspireerd door haar grote liefde Marc krijgt Liliane het idee en de melodie voor dit lied in de auto op weg naar de kust. 
Mary Boduin zorgt voor de passende beklijvende tekst. In 1989 start de tour “In Kontrast” in de Antwerpse Arenbergschouwburg naar aanleiding van 25 jaar muzikale carrière.

In datzelfde jaar raakte ze iedereen met het bloedmooie "Sacha", intussen een échte kleinkunstklassieker geworden. 
Op zes mei 1989 staat "Sacha" op vijf in de Vlaamse Top tien.
Sacha, het verhaal van een homoseksuele jongen, maakt haar tot icoon van de homobeweging in Vlaanderen. 
Lilianes roze engagement is geen loos engagement. 
Op haar cd 'In Kontrast' zingt ze naast "Sacha" ook "Ziggy", een Frans nummer van de door haar bewonderde Michel Berger uit diens musical 'Starmania'.

Liliane maakt homoseksualiteit bespreekbaar.
Liliane wordt door de Gentse werkgroep Ouders van Holebi’s aangezocht als meter. Ze treedt regelmatig op in gay-discotheken, wordt gevraagd op de Gay Pride en was meter van de actie Kappers tegen Aids in 1996.

Twaalf jaar na haar evergreen 'Sacha', zingt Liliane opnieuw over het thema op 'Het Verschil', een cover van 'La différence' van Lara Fabian. Ook voor dieren heeft Liliane een groot hart. 
Haar engagement voor dierenwelzijn is er mede gekomen dankzij Toots, de Tibetaanse terrier die ze van Marc krijgt op haar verjaardagsfeest in 1989. Lilianes pleidooien voor dierenwelzijn ontgaan ook Michel Vandenbosch, frontman van Gaia, niet. In 1994 contacteert hij haar om deel te nemen aan een ludieke actie om de situatie van kippen in legbatterijen aan te klagen. Wanneer in 1995 de polemiek rond de veetransporten volop aan de gang is, betoogt Liliane voor het eerst in haar leven en aan de zijde van Brigitte Bardot. 
Haar versie van 'We shall overcome' brengt de manifestatie van Gaia in 2002 voor het Brusselse justitiepaleis na de vrijspraak van zeven veehandelaars wegens beschuldiging van dierenmishandeling, naar een hoogtepunt.

Liliane Saint-Pierre kiest in 1996 voor een Nederlandstalige versie "Ik wil alles met je doen" van de Dusty Springfield hit "In private". 
Het nummer slaat niet alleen muzikaal aan, maar de opvallende act met een al even opvallende dragqueen en "Tien om te Zien" maken er een superhit van! Liliane scoort in die periode zeven maal op rij naast "Ik wil alles met je doen": 
"Ik kom zacht naar je toe", " Ik ben niet van jou", "Rio", "Verleiden" , "Boven de wolken" en "Geef me tijd" dat ze samen zingt met de populaire boysband Get Ready en hen een gouden plaat oplevert. In 2001 ondersteunde Liliane met Leah Thijs en Gilda De Bal topless de affiche van Kom op Tegen Kanker die vrouwen tussen de 50 en 59 wilde aansporen om preventief een mammografie te laten nemen met het oog op borstkanker-screening.

Diest viert op 7 augustus 2004 de veertigste verjaardag van Liliane met onder anderen een tentoonstelling die een overzicht biedt van haar rijkgevulde carrière. In september volgt een concerttournee in Vlaanderen met als speciale gast Paul Michiels. De apotheose van deze viering wordt haar onderscheiding "een leven vol muziek" tijdens het Gala van "De Eregalerij" van radio 2 met verrassende versies van haar grootste hits door Mama's Jasje, Sandra Kim, Astrid en Brahim, Raf Van Brussel, Kate Ryan en Axl Peleman. In 2005 wordt Liliane samen met Jean Blaute en Kris Wauters aangezocht als coach en vakjurylid voor X Factor. In 2006 krijgt Liliane van regisseur Jan Van Dyke de uitnodiging om tijdens de zomermaanden deel uit te maken van de cast van Het Witte Paard in Blankenberge. In augustus 2007 wordt ze uitgenodigd op de Schlagerpride in de Zweedse hoofdstad Stockholm waar ze voor 15.000 enthousiaste toeschouwers haar songfestivalbijdrage 'Soldiers of love' brengt. In 2009 zingt Liliane samen met Astrid Nijgh in de theatershow "Hij komt, hij is er, hij gaat" werk van onder anderen Edith Piaf, Dionne Warwick en Conny Vandenbos. "Ik ben gelukkig zonder jou" wordt een bijzondere versie samen met Astrid Nijgh en Sophie van Everdingen.

Op 4 juli 2010 overlijdt haar grote liefde Marc. 
De wereld stort in en staat stil voor Liliane. 
Stap voor stap geeft de muziek haar terug kracht om door te gaan. De theatertour "Kwetsbaar" start tijdens het seizoen 2010- 2011. In 2011 is de single "Bang voor de zomer" goed voor een zevende plaats in de Vlaamse Top Tien. Voor het eerst werkt Liliane hier samen met producer Wim Claes. In 2012 volgt een remake van "Soldiers of love", in 2013 "Geef me adem" en "Jij blijft altijd naast me staan".

In de zomer van 2014 is Liliane genomineerd voor "Zomerhit radio 2" met de single "Valerie".

Op vijfentwintig september 2014 staat "Liliane Saint-Pierre 50" in de Arenbergschouwburg waar ook haar nieuwste album "Daglicht" wordt voorgesteld. Liliane Saint-Pierre is in 2015 de laureate van de elfde "Golden Lifetime Award" voor het Nederlandstalige lied.











In 2016 stapt Liliane samen met Marijn De Valck in de muziektheatershow "Compagnons de la Chanson" rond het mooiste Franse lied van de vorige eeuw. Het luisterconcert “Liliane, intiem” voor een klein en fijn publiek staat vanaf 2017 in de zalen.






Eind december 2017 brengt Liliane een speciale versie op single uit van "Soldiers of love" samen met de groep MANdolinMAN. Vanaf februari 2018 gaan MANdolinMAN, Jan De Smet, Herr Seele en Liliane Saint Pierre samen op tournee door Vlaanderen met hun voorstelling "Bazaar Bizar". (18-19) In 2020 krijgt “Soldiers Of Love” een nieuw leven bij een nieuwe generatie, dank zij #Like Me, de succesvolle studio 100 productie die Vlaamse klassiekers tot bij de jeugd “van tegenwoordig” brengt.

Ze lanceert ze haar muziektheatershow “muziek, mijn leven mijn adem”. (20-21) Karma wordt het nieuwe album van Liliane in 2020, tournee in de culturele centra volgt (20-22)